Vodjo tropa volkov so lovci hudo poškodovali, zato so volkovi morali izbrati novega poglavarja. Za naziv sta se potegovala dva brata. Starejši brat je goljufal, zato se mu je na koncu nekaj slabega pripetilo.

Daleč v gozdu se je nahajal trop volkov. Njihov vodja je bil zelo pošten in odločen, zato so ga volkovi spoštovali. Toda nekega dne se je njihov lov ponesrečil. Vodja tropa so lovci hudo ranili, ampak na srečo je ostal živ. Zaradi nezmožnosti vodenja je volkove čakala težka naloga, saj so morali izbrati novega vodjo. Za vlogo sta se potegovala sinova prejšnjega vodje. Mlajši, ki je bil dobrosrčen in velikodušen ter starejši, ki pa je bil pohlepen in ljubosumen na svojega mlajšega brata. Naslednje jutro je stari vodja sklical trop in jim povedal: »Ker se ne moremo odločiti, kateri od vaju bo vodja, bosta morala med seboj tekmovati. Tako bom priredil tekmovanje v hitrosti. Tekla pa bosta do velike jase in nazaj, jutri opoldne.« Ta odločitev je starejšega sina zaskrbela, saj hitrost ni bila ravno njegovo močno področje. Zato se je odločil, da bo svojemu tekmecu nastavil past. Tako se je ponoči odpravil do steze, kjer bo potekalo tekmovanje. Kopal je in kopal, dokler ni skopal dovolj velike luknje. Ko pa je skopal, jo je prekril z vejami in listjem, da ni bila opazna. »Sedaj sem pa prepričan, da bom zmagal«, si je rekel. Naslednji dan so se volkovi zbrali in pričelo se je tekmovanje. Najprej je imel prednost starejši volk, ampak kmalu se mu je začel približevati mlajši, dokler mu ni bil tik za petami. Zaradi strahu, da ga bo prehitel, je čisto pozabil na past ter sam padel vanjo. Da je lahko prišel ven iz nje, je potreboval veliko časa, medtem pa je mlajši sin zmagal.

Ker je starejši sin zaradi svoje pohlepnosti goljufal, se zanj ni dobro končalo. Današnji nauk vam pove, da če želiš nekomu škodovati, boš na koncu ti kaznovan.

 Noem Balon

Dostopnost