Na Osnovni šoli Bizeljsko smo tudi letos sodelovali v projektu ob Dnevih evropske kulturne dediščine z naslovom Dober tek. Šolski projekt smo naslovili Mmm okusno je – domače je in učenci naše šole so spoznali pridelavo jabolčnega soka in jabolčnega kisa na kmetiji Kovačič v Dramlji, obiskali so zbirko starin Travnikar v Vitni vasi ter repnice pri Kovačičevih na Brezovici.

Najmlajši so spoznali, kako pri Balonovih v Drenovcu pridelujejo ekološko bučno olje, ter se sprehodili med cvetočo ajdo in sončnicami. Obiskal jih je tudi čebelar.

Učenci izbirnih predmetov so se preizkusili v pripravi naših tradicionalnih jedi – bizeljskega ajdovega kolača, mlinčevke in ajdovih cmokov s prinelo. V šolski avli smo tudi pripravili razstavo V kuhinji naših prababic.

Učenci in mentorji smo ob spoznavanju domače kulinarike uživali in se tudi veliko naučili.

Katja Povše, OŠ Bizeljsko

Novička, da so naši učenci pripravljali ajdov kolač, je bila predstavljena tudi v radijski oddaji Po Sloveniji. 

Posnetek je pripravila gospa Suzana Vahtarič (19:55 minuta). POVEZAVA NA POSNETEK