Zbrali smo se in pričeli našo pot ob sedmi uri zjutraj. Naša postaja je bil Bohinj, ki geografsko obsega zgornjo in spodnjo Bohinjsko kotlino. Ko smo prispeli, smo se podali na vzpon proti slapu Savica. Po tem smo se vrnili na avtobus in nadaljevali našo pot proti Bohinjskem jezeru. Naslednja postaja so bile Begunje, kjer smo imeli priložnost ogledati dokumentarec o Avsvenikih, njihovi zgodbi in zasedbi, ki je pomembno vplivala na razvoj narodno zabavne glasbe. To je bilo izjemno poučno in prav tako zabavno, saj smo spoznali kako pomembna je bila ta glasba za Slovenijo. Po ogledu dokumentarca so si  ogledali muzej. Nato smo se odpravili v Radovljico, kjer je nekoč živel Anton Tomaž Linhart, pomemben slovenski pisatelj in dramatik, ki je napisal 1. komedijo z naslovom Županova Micka. Obiskali smo njegovo rojstno hišo in se sprehodili po mestu. Po ogledu smo se vrnili na avtobus in se odpeljali do McDonald’sa. Na koncu izleta so se vrnili domov okoli 19. ure. Bilo je nice.

Marko Varlec, 9. razred
_____________________________________________________________________________________

V četrtek, 5. oktobra, smo učenci sedmega, osmega in devetega razreda imeli organiziran medpredmetni naravoslovni dan na Gorenjsko. Zbuditi sem se moral malce prej kot po navadi, saj je bil predviden odhod izpred šole okoli sedme ure. Navdušen in v pričakovanju, kaj bomo v toku dneva doživeli, sem se hitro predramil in stric naju je skupaj s sestrično odpeljal v šolo.

Pred odhodom avtobusa smo se s sošolci pogovarjali in komaj čakali, da se odpravimo na pot. Vožnja je bila precej dolga, ampak ni nam bilo dolgčas, saj smo se zabavali in skozi okno opazovali lepote Slovenije. Ob prihodu na Gorenjsko, smo se najprej ustavili pri planinskem domu Savica. Od tam smo se povzpeli po številnih stopnicah do slapa Savice. Hoja je bila naporna, vendar ob pogledu na čudoviti slap, se je izplačala. Po končanem ogledu je bil na vrsti pohod in terenska vaja ob Bohinjskem jezeru, kjer smo popisovali in občudovali rastlinstvo. Naslednja postojanka pa je bil ogled Avsenikovega muzeja v Begunjah na Gorenjskem. Tam so nam najprej predvajali kratek dokumentarni film o bratih Avsenik, ki sta svetovno znana na področju ustvarjanja narodno zabavne glasbe. Tudi vodička v muzeju nam je podrobno predstavila ansambel Avsenik. Že precej lačen sem se veselil časa, ki je bil namenjen odmoru za kosilo, šli smo namreč v McDonalds. Na zadnji ogled te ekskurzije smo se z avtobusom odpeljali v Radovljico, ki je rojstni kraj prvega slovenskega dramatika Antona Tomaža Linharta. Ob sprehodu po starem mestnem jedru, je bilo možno videti tudi umetnikovo rojstno hišo. Pozno popoldan se je izlet zaključil in odpravili smo se proti domu.

Ta dan se mi je zdel zelo poučen in zanimiv, saj smo imeli možnost spoznati in videti del naravnih in kulturnih lepot naše dežele. Vesel sem, da imamo v sklopu šolskih obveznosti tovrstne ekskurzije in na ta način priložnost učenja na terenu.

Noem Balon, 9. razred

_______________________________________________________________________________________

Že prvi šolski dan sta nam razrednika sporočila veselo novico, da izbran strokovni kader šole organizira ekskurzijo na Gorenjsko, ki naj bi bila v začetku oktobra.

In res … Ekskurzijo smo doživeli 5. oktobra pod taktirko naslednjih organizatork: scenarij sta pripravili Martina Polanec Zadravec in Tea Berkovič Škof, producentka je bila Metka Kržan, strokovna sodelavka Dragica Vračun, vodja režije pa Maja Haler, ki je bila tudi na voljo za vsa dodatna vprašanja.

Dan se je pričel z avtobusno vožnjo proti Gorenjski. Vmes smo imeli tudi postanek ob avtocesti, kjer smo imeli čas za malico. Nato smo se odpravili proti Bohinju. Pot je bila precej dolga, vendar so nam učiteljice krajšale čas z dejstvi o mimoidočih znamenitosti.

Ko smo prispelid na prvo postajo, smo pešačili po krajši gozdni poti do slapa Savice. Slap mi je bil zelo zanimiv predvsem zaradi tega, ker izgleda kot dvojni slap. Tam smo naredili tudi skupinsko sliko.

Naslednja destinacija je bilo Bohinjsko jezero. Tu smo imeli terensko delo z mentorico Majo Haler. Najpogumnejši smo temperaturo jezera tudi preizkusili, kjer se nam je pridružila tudi najhrabrejša učiteljica. Bilo je zelo osvežujoče. 😊

Naslednji postanek je bil v Begunjah, kjer smo si ogledali Avsenikov muzej. Tam smo videli vse dosežke ansambla Bratov Avsenik.

V Lescah smo imeli prosti čas za kosilo in druženje. Večina učencev nas je imelo kosilo v McDonald’s-u. Čeprav vem, da je nezdravo, tu pa tam paše želodcu. Ko smo potešili lakoto, smo šli v drogerijo in testirali parfume.

Ekskurzija se je nadaljevala v Radovljici, kjer smo si ogledali spomenik Antona Tomaža Linharta. Po ogledu spomenika smo se sprehodili skozi mesto, kjer smo tudi marsikaj novega videli in se tudi nekaj naučili.

Nazadnje smo se ustavili na počivališču. Okoli sedme ure smo se vrnili v domači kraj.

Ekskurzija mi je bila zelo všeč.

Upam, da bodo strokovne delavke šole še v letošnjem šolskem letu organizirale kaj podobnega. Mi učenci se bi tega z veseljem udeležili!

 Jakob Jazbec, 9. razred

Dostopnost